LinkedIn Stories: 5 design tips voor de perfecte story

LinkedIn lanceert Stories. Een nieuwe optie om content te delen binnen het zakelijke platform. Wat kun je ermee en wat maken ze anders dan de stories op Facebook of Instagram in termen van creatie?

LinkedIn Stories: de nieuwe b2b-marketing?

LinkedIn Story Design Tips 24AM Amsterdam creative agency

Net als bij Instagram, Facbeook, WhatsApp en Snapchat kun je in de app korte content plaatsen waarna deze na 24 uur automatisch verdwijnt.Voor b2b-marketeers kan LinkedIn Stories een nieuwe manier zijn om het bedrijf organisch onder de aandacht te brengen. Mits het daadwerkelijk mogelijk wordt om als bedrijfsprofiel een verhaal te plaatsen. Op dit moment lijkt deze feature alleen nog bij grote bedrijven te werken.

Ook het plaatsen van gesponsorde stories is ook niet mogelijk. De content verschijnt dus alleen in de tijdlijn van profielen binnen je netwerk en is te ontdekken via een ‘Discovery’ feed. 

Kortom, het lijkt nog op beta-versie. Dit geeft marketing teams de ruimte om na te denken over de potentie van de feature. Want je kunt verwachten dat LinkedIn Stories op korte termijn ook zal werken voor alle bedrijfsprofielen. 

Welke content plaats je wel op LinkedIn Story?

Emphemeral content is de reden waarom Snapchat in 2014 in rap tempo 70 miljoen (met name jonge) gebruikers aantikte. In tegenstelling tot het picture perfect Instagram, kon je nu zonder moeite (en al te veel schaamte) alledaagse snapshots, onderkin selfies en zelfs pikante foto’s delen. Het was namelijk niet vereeuwigd op je tijdlijn en nooit meer terug te vinden. 

De laagdrempelige manier van delen is tevens waarom LinkedIn nu ook de feature introduceert. Lang broeden op een trotse post die niet te arrogant overkomt en laten checken bij je communicatieafdeling is niet meer nodig. LinkedIn Stories is a feature that enables members and organizations to share images and short videos of their everyday professional moments”, aldus LinkedIn zelf op hun website. 

De makkelijkheid waarmee geplaatst kan worden, brengt ook een valkuil met zich mee. De eerste maaltijden, TikTok-video’s en uitjes met kinderen zijn al gespot. Laten we het zakelijke platform inderdaad professioneel houden. 

Passende LinkedIn Story content zou kunnen zijn:

  • Delen van case study video’s of foto’s.
  • Snapshot van je aanwezigheid bij een evenement (post-corona tijd).
  • Kennis en expertise delen in een vast format. Denk aan: ‘Data op Dinsdag’ waarin je elke dinsdag een insight deelt. Of ‘Explained’ waarbij je een term of proces in je vakgebied kort uitlegt. 
  • Corporate Q&A: laat een thought leader (ingezonden) vragen beantwoorden. 
  • Testimonials: deel foto’s van (zichtbaar) tevreden klanten of positieve samenwerkingen. 
  • Updates over je team om de aantrekkelijkheid van jou als werkgever te vergroten. Ook dit kan in een vast format. Denk aan: ‘Monday Funday’, waarin je laat zien dat de maandag juist de best day of the week is. Of: ‘Take-over Thursday’, waarin steeds een andere collega het account ‘overneemt’. Spreek dan wel af met elkaar dat foto’s van de kantinelunch meer Instagram-appropiate is. 

Welke features heeft LinkedIn Story vs. Instagram Story?

Op dit moment heeft LinkedIn Story nog een beperkt aantal features ten opzichte van Instagram Story. Je kunt personen vermelden, maar het taggen van bedrijfsprofielen of toevoegen van een locatie is (nog) niet mogelijk. Als het gaat om interactie, kun je nu enkel nog reageren op een Story in de vorm van een bericht. 

Behalve het toevoegen van tekst en wat stilstaande stickers, kent het verder geen bewerkingsmogelijkheden. Nu horen Paris, Oslo en Jakarta filters of een katten AR-effect niet thuis op een zakelijk platform. Maar, voor grote zakelijke evenementen zou een locatiefilter in de toekomst wel waarde toevoegen. 

Een overzicht van de features van LinkedIn Story in vergelijking met Instagram Story: 

LinkedIn story features versus Instagram
Beschikbare Story features Instagram versus LinkedIn

Design voor LinkedIn Story: waar moet je rekening mee houden?

Het maken van een LinkedIn Story is niet heel anders dan het maken van een story op Instagram. Maar, het ziet er wel iets anders uit. Waar moet je rekening mee houden?

LinkedIn Story Design #1: Vermijd zwarte balken, upload beeldscherm vullend formaat

Net als bij Instagram Story en Snapchat hanteert LinkedIn Story een verticaal formaat: 1920 pixels bij 1080 pixels. Wanneer je materiaal upload met een afwijkende resulotie zal LinkedIn deze automatisch passend maken. Hierdoor verschijnen er zwarte randen aan de boven- en onderkant van het scherm. Dit is anders dan bij Instagram. Hier kun je de content niet inzoomen, uitzoomen, roteren of herpositioren aan het kader. 

De zwarte balken zien er niet alleen minder chique uit, het kan ook de schijn geven dat je het platform niet zo goed kent (#boomer). Dit betekent dat je al vóóraf het opnemen van de video of foto moet nadenken over of het deelt via LinkedIn Story. Dit bepaalt of je de content al in verticale stand op moet nemen of dat je deze nog moet monteren achteraf. 

LinkedIn Story Design #2: Houd rekening met platform layers

Dit is één van meest voorkomende schoonheidsfoutjes die je vaak terug ziet in verhalen op Instagram, Snapchat, TikTok en ook al LinkedIn Stories. Bij het afspelen van het verhaal plaatsen de platformen elementen over je verhaal zoals je profielfoto, afspeeltijd-balk en de mogelijkheid om te reageren. Het gevolg hiervan is dat bij de meeste telefoons content als tekst, logo’s, ondertiteling en/of producten vaak gedwarsboomd worden hierdoor. Deze ruimte noemen we de safe zone: een ruimte van 250 pixels aan de boven- en onderkant van het canvas.

LinkedIn Story Design Sage zone 250 pixels
LinkedIn Story Design Safe Zone

Het verschilt per type telefoon in welke mate de platform layers de content overschaduwen. Bij iPhone 8plus en ouder verschijnen er layers aan zowel de boven- als de onderkant van de content. Bij iPhone X(plus) en iPhone 11(plus) en nieuwere Android toestellen wordt alleen de bovenkant van de content geblokkeerd.

Wil je dat jouw verhaal er op elke telefoon goed en mooi uit ziet, houd altijd bij de opmaak van een LinkedIn Story (in de app en in een andere bewerkingstool) rekening met de safe zone.

Instagram heeft hier inmiddels een fijne feature voor: als je een verhaal opmaakt in de app, geeft het aan als je content in de safe zone plaatst. Echter, maak je Story content op in een andere bewerkingstool (zoals vaak gebeurd voor gesponsorde verhalen) dan is deze waarschuwing er niet. LinkedIn heeft een dergelijke feature überhaupt nog niet.

LinkedIn Story Design #3: Gebruik een andere tool voor het opnemen van je content 

Wil snel en zonder teveel tijd te besteden aan het samenstellen en bewerken van je content een goede verticale LinkedIn Story plaatsen? Maak de foto of video eerst met je telefooncamera (let op: zet beeldverhouding op 16:9) of in Instagram Story en sla deze op op je telefoon.

Bovendien geeft dit de ruimte om de foto of video te bewerken. Gebruik hiervoor de bewerking features van je telefoon of een app zoals Canva.

Let op: In LinkedIn Story is het NIET mogelijk om je content op te slaan voordat je deze publiceert.

LinkedIn Story Design #4: Laat je merk zien!

Zet je LinkedIn Story in om de zichtbaarheid voor je bedrijf te vergroten? Laat je logo zien! Dit kan op de sluikreclame manier: op de mok die je vasthoudt, in de achtergrond op de muur of op het shirt dat je draagt. 

Of je plaatst het logo over de content heen. Vaak wordt ten onrechte aangenomen dat het laten zien van je merk assets ervoor zorgt dat mensen je boodschap minder leuk vinden. Of dat de profielfoto en -naam bovenaan in het scherm al voor voldoende herkenning zorgt. De aandacht van mensen focust zich in de eerste plaats op de plek waar de content beweegt. Waarschijnlijk halverwege of het midden van het telefoonscherm. Wil je merkherkenning vergroten? Plaats je logo vanaf de eerste seconde bijvoorbeeld in het midden van het scherm. 

LinkedIn Story design creatie tips sluikreclame canva merk
Je kunt op verschillende manieren je merk herkenbaar in beeld brengen in LinkedIn Story.

LinkedIn Story Design #5: Creëer silent content

Al sinds het begin van Instagram Stories is de grote vraag of stories nou met of zonder geluid moeten. Terwijl sommigen ervan houden om stories met beeld én geluid te kijken, bekijken anderen dit liever zonder geluid omdat ze in een openbare ruimte zitten. Hoe zit het nou?

Omdat de sound-on cijfers van Facebook en Snapchat van elkaar verschilden, besloot Hubspot een poll te houden onder het netwerk. Van de respondenten die Instagram Stories bekijken zegt 56% het ‘soms’ met geluid te kijken. 29% doet dit ‘altijd’ met geluid en 15% heeft het geluid altijd uitstaan. 

LinkedIn Story Design silent content geluid Instagram Story
Grotendeels bekijkt Instagram Stories soms wel met geluid. Bron: Hubspot

Wat betekent dit voor bedrijven? Maak je een verhaal waarbij geluid nodig is om de content te begrijpen? Ontwikkel dit dan zo dat silent-gebruikers dit ook begrijpen. Voeg de essentie in tekst toe via de LinkedIn tekst feature (of via een andere app). Of voeg een microfoon sticker toe dat suggereert: “Sound on!”. 

Creëer silent content voor LinkedIn Story: voeg een sound on-sticker toe en voeg een korte tekst toe ter ondersteuning.

Smart advertising design: scan jouw LinkedIn Story voor tips

Heb je een LinkedIn Story gemaakt en benieuwd hoe deze scoort in termen van aandacht en technische specificaties? Upload nu jouw creatie en ontvang een aandachtscan en tot 5 gratis(!) en praktische creatie tips. Klik op de onderstaande button of hier.

Wil je meer weten over LinkedIn Stories of gewoon eens brainstormen over de mogelijkheden? Neem contact op met Martine, Creative Lead bij 24AM, via 020-7028224 of martine.hammink@its24am.com.

Geef een antwoord